Jdi na obsah Jdi na menu
 


ObrazekAikidó, stejně jako ostatní japonská bojová umění, rozlišuje technické stupně vyspělosti. Existuje šest stupňů  žákovských (KYU, 6. - 1.; před dosažením 6. a tedy nejnižšího kyu cvičícímu přísluší technický stupeň mu kyu = žádné kyu) a deset stupňů mistrovských (1. - 10. DAN). Obecně vzato se dá říci, že to "pravé aikidó" začíná teprve mistrovskými stupni, do té doby se aikidóka vlastně učí padat, základy pohybu atd.; teprve poté objevuje své vlastní aikidó.

ObrazekNa rozdíl od ostatních bojových umění aikidó nijak výrazně nerozlišuje jednotlivé technické stupně - všem držitelům žákovských stupňů přísluší bílý pás, všichni držitelé mistrovských stupňů nosí pás černý a suknici (HAKAMA), zpravidla černé barvy.

Názory na samotné "páskování" se liší. Na jedné straně existují lidé, kteří dělají bojové umění namnoze ve snaze dosáhnout určitých technických stupňů a sami sobě dokázat, jak jsou dobří. Vzhledem k tomu, že zakladatel aikidó Morihei Ueshiba sám prosazoval nesoutěžní charakter svého umění, nebude tento postoj v aikidó to "pravé ořechové". Na druhou stranu, se vzrůstající technickou vyspělostí cvičence by v aikidó měla zároveň růst i zodpovědnost za fungování oddílu, pokročilejší cvičenec by měl být méně vyspělým vzorem, měl by více pomáhat. Ani naprosté rezignování na získávání technických stupňů není tou pravou cestou, byť nejde o stupně jako takové. Zkoušky ale umožňují samotnému cvičenci pozorovat svůj vlastní technický postup.

Krásnou glosu k tématu jsem našel na stránkách aikidó oddílu Gakuju dojo ze Zlína (odkud čerpali oni nevím)  :

ObrazekZačínající studenti většiny bojových umění nosí bílý pásek, což dle tradice symbolizuje nevinnost. Po nějakém čase je pásek cvičením poněkud ušpiněn jak student cvičí déle a déle, pásek tmavne až je zcela černý – stádium černého pásku, mistrovství. Ale student pokračuje ve cvičení a pásek se odírá a bledne až je zpátky zase bílý, což signalizuje návrat k nevinnosti. Černý pás je jen špinavý bilý pás, všichni jsme si rovni.

 

(Kanji - nahoře 'rokkyu' = 6. kyu, první dosažitelný stupeň

             uprostřed 'shodan' = 1. dan, první mistrovský stupeň

             dole 'judan' = 10. dan, posledni teoreticky dosažitelný mistrovský stupeň)